پمپ جزئی از سیستم یا ایستگاه پمپاژ می باشد. سیستم یا ایستگاه پمپاژ معمولا شبکه های از لوله ها، تانکها، شیرها و سایر اجزاء می باشد. مصرفکننده ها عموماً از نظر جغرافیایی در ارتفاع بالاتری نسب به سیستم قرار دارند.
به عنوان مثال میتوان به چرخه روزانه مصرف آب در منازل اشاره نمود که در آن هد و دبی متغیر است. علیرغم تغییرات فوق، ظرفیت پمپها براساس فلو و هد ماکزیمم و یا حتی مناسب با نیازهای آینده و با حاشیه امنیت مطمئن طراحی میشوند. بنابراین ظرفیت متوسط بخشی از ظرفیت ماکزیمم پمپ است و نیاز به نوعی کنترل دارد.
روشهای کنترل فلو
روشهای مختلفی برای تطبیق فلو با نیازهای سیستم وجود دارد. 4 روش متداول کنترلی پمپ ها عبارتند از throttling، bypassing، کنترل on-off و درایو کنترل سرعت (VFD) که در شکل (1) نشان داده شده اند.
شکل (2) نمودار هد و دبی روشهای کنترلی فوق را نمایش میدهد. توان مصرفی متناسب روشهای کنترلی از سطح محصور بین محورهای Q (دبی) و H (هد) قابل محاسبه است. بنابراین:
P = Q × H
توان مصرفی متناسب روی فلوی %70 برای روشهای مختلف محاسبه شده و در جدول زیر قابل مشاهده است.
روش کنترلی |
انرژی مصرفی |
Throttling |
89 |
Bypassing |
82 |
On-off control |
70 |
VSD control |
45 |
الف) روش کنترلی throttling
متداولترین روش کنترلی پمپها روش کنترلی throttling میباشد. فلوی ناشی از سرعت ثابت با افزایش تلفات کاهش مییابد. وقتی شیر بسته میشود همانطور که در شکل 2 مشخص است نقطه کار از (Q = 10, H = 10) به (Q = 7, H = 12.7) تغییر مییابد. توان مصرفی متناسب به صورت زیر محاسبه میشود:
P = 7 × 12.7 = 89
ب) روش کنترلی bypassing
اگر چه این روش به طور معمول استفاده نمیشود لیکن روش کنترلی bypassing اصولاً برای پمپ های circulation کاربرد دارد. با بایپس کردن فلوی discharge به ساکشن پمپ، فلوی خروجی به سیستم کاهش مییابد. این یعنی فلوی کلی از 10 به 12.4 افزایش مییابد و در عین حال دبی از 10 به 6.6 کاهش مییابد. توان مصرفی متناسب به صورت زیر محاسبه میشود:
P = 12.4 × 6.6 = 82
ج) روش کنترلی on-off
روش کنترلی on-off زمانی که کنترل پلهای مشکلی ایجاد ننماید کاربرد دارد، به عنوان مثال نگهداشتن فشار تانک در یک محدوده مشخص. پمپ یا روشن است یا خاموش و فلوی متوسط نسبت روشن و خاموش بودن پمپ را لحاظ میکند. توان مصرفی متناسب به صورت زیر محاسبه میشود:
P = 0.7 × 100 = 70
د) روش کنترلی VSD
برای درک مزایای کنترل پمپ به وسیلهی درایو کنترل سرعت (VSD)، منحنی پمپ شکل (2) را مشاهده نمایید. با هد استاتیک پایین، راندمان بهینه پمپ، منحنی سیستم را دنبال می کند. با استفاده از VSD، نقطه کار پمپ جابجا میشود. تغییر سرعت پمپ، منحنی پمپ را مطابق با قانون affinity جابجا میکند. اگر سرعت پروانه پمپ کاهش یابد، منحنی پمپ به طرف پایین کشیده میشود و با افزایش سرعت، منحنی بالا میرود. این بدان معناست که ظرفیت پمپاژ دقیقا مطابق نیازهای فرآیندی است. بنابراین برای مثال قبل فلو از 10 به 7 و هد از 10 به 6.4 کاهش مییابد. توان مصرفی متناسب به صورت زیر محاسبه میشود:
P = 7 × 6.4 = 45
این مثال نشان میدهد که با استفاده از درایو کنترل سرعت (VSD) بیشترین میزان صرفهجویی انرژی حاصل میشود. شکل (3) توان مصرفی پمپها در 4 روش کنترلی بر اساس نرخ فلوهای متفاوت نشان میدهد. در این منحنی، راندمان های موتور و درایو نیر مدنظر قرار داده شده است، بنابراین پاسخ با دقت بالاتری نسبت به محاسبات فوق ارائه شده است.
روش کنترلی throttling در زمان کاهش نرخ فلو، منجر به تلفات زیاد در پمپ و شیر میشود. تلفات موتور در محدوده وسیع تغییرات فلو نسبتاً ثابت میماند. در روش کنترلی VSD، نقطه کار منحنی سیستم را دنبال میکند که راندمان پمپ را بهینه میکند. صرفه جوئی انرژی در این روش کنترلی قابل ملاحظه میباشد.