فلنج کور یکی از انواع فلنج های کاربردی در صنایع مختلف است. فلنج کور Blind Flange به شکل یک دیسک صفحه با سوراخ هایی در اطراف آن است. این فلنج در کارخانه ها و صنایع مختلف در انتهای مسیر لوله جهت انسداد مسیر جریان سیال کاربرد دارد.
فلنج کور برخلاف فلنج گلودار جوشی (Weld Neck Flange)، فلنج اسلیپون (Slip on Flange)، فلنج کف رینگ (Stub-end Flange) و … محلی برای عبور سیالات ندارد و در نتیجه مسیر جریان توسط این فلنج ها مسدود میشود.
فلنجهای کور میتوانند با توجه به نیازهای مشتری در ابعاد مختلفی طراحی و تولید شوند. همان طور که گفته شد فلنجهای کور همانند یک صفحه دیسک هستند که در کنار خود دارای چندین سوراخ هستند. این سوراخ ها جهت اتصال این فلنج ها به فلنج های دیگر به وسیله پیچ و مهره استفاده میشوند. جهت آب بندی و جلوگیری از نشتی این فلنجها از گسکت (Gasket) یا واشر در بین دو فلنج استفاده میشود. باید بدانید که با توجه به فشار کاری باید نوع فلنجهای کور و نوع گسکت انتخاب شود.
مهم ترین کاربرد فلنج های کور بستن یک مسیر خط لوله است. به طور مثال فرض کنید که در حال امکان ساخت قسمتی از خط لوله وجود ندارد و در آینده میخواهیم خط لوله را ادامه دهیم یا فرض کنید میخواهیم یک شیر در وسط یک خط لوله اضافه کنیم؛ به منظور بستن موقتی خط لوله از فلنج کور استفاده میشود تا در آینده بتوان آن خط لوله را به یک خط لوله ی دیگر یا یک اتصالات دیگر متصل کرد. پس به طور کلی میتوان کاربرد فلنج های کور را در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، آب و فاضلاب و تأسیسات به صورت زیر بیان کرد:
- جهت تعمیرات قسمتی از خط لوله
- در هنگام لوله کشی جهت گسترش خط لوله در آینده
- بستن یک خط لوله
پس به طور کلی میتوان گفت در صورت نبود فلنج کور، نگه داری و تعمیرات یک خط لوله در حالی که جریان مداوم سیال وجود دارد بسیار مشکل ساز است و وجود این فلنج ها باعث آسان تر شد امر تعمیر و نگه داری خط لوله میشود.
چهار برند MELESI، FAD، CROWN و GALPERTI از معروف ترین برندهایی هستند که فلنج های کور را میسازند.
همان طور که میدانید فلنج های کور بر اساس میزان فشاری که برای آن ها قابل تحمل است کلاس بندی میشوند و همچنین آن ها بر اساس استانداردهای گوناگونی ساخته و تولید میشوند. در ادامه ی این مقاله به بررسی استانداردها و کلاس های فلنج های کور و توضیحات مرتبط با آن میپردازیم.
استانداردها و کلاس فلنجهای کور
فلنج کور با توجه به نیاز مشتری و طبق استانداردهای ابعادی از سایز 1.2 تا 120 اینچ قابل تولید و عرضه هستند و این سایز با توجه به سایز لوله انتخاب میشود. استانداردی که جهت مشخص کردن ابعاد فلنج کور استفاده میشود، استاندارد ASME B16.5 است.
بر اساس فشار و دمای قابل تحمل فلنج کور، آن ها را به کلاس های متفاوتی دسته بندی میکنند. لازم به ذکر است که این کلاس ها اسمیهستند و فلنج ها به طور معمول میتوانند تا دو برابر عدد این کلاس ها فشار تحمل کنند. دو استاندارد متداول DIN و ASNI برای کلاس بندی فلنج های کور وجود دارند. طبق استاندارد ANSI فلنج های کور به کلاس های 150، 300، 600، 900، 1500 و 2500 تقسیم میشوند. اعدادی که در این استاندارد مشاهده میکنید بیشترین فشار قابل تحمل توسط این فلنج ها بر اساس فشار PSI در یک دمای مشخص هستند. کلاس های 600، 900، 1500 و 2500 نسبت به کلاس های 150 و 300 کاربرد کمتری دارند و در موارد بسیار نادری استفاده میشوند. همچنین لازم به ذکر است که امکان تولید فلنج های کور در کلاس های 3000 و 6000 وجود دارد و آن ها برای کور کردن لوله های با فشار بالا استفاده میشوند. مشاهده انواع فلج میتواند مفید باشد.
یکی دیگر از استانداردهای مورداستفاده در ساخت فلنج کور استاندارد ASTM است. استاندارد ASTM استانداردی است که متریال های مورد استفاده در ساخت فلنج ها را بیان میکند. طبق این استاندارد مهم ترین متریال هایی که در ساخت فلنج کور استفاده میشوند عبارت اند از:
- ST37
- Stainless Steel 304 یا استنلس استیل 304
- Stainless Steel 304 L یا استنلس استیل 304 L
- Stainless Steel 316 یا استنلس استیل 316
- Stainless Steel 316 L یا استنلس استیل 316 L
- ASTM A150
- ASTM A350
یکی از نکاتی باید به آن توجه داشت این است که در آلیاژ استنلس استیل 304 و 316 زمانی که L به آن ها اضافه میشود به معنای Low Carbon است و آلیاژ های 316 L و 304 L نسبت به آلیاژهای 304 و 316 دارای درصد کربن کمتری هستند.