امروزه اتصالات استیل کاربردهای زیادی در لوله کشی صنعتی دارند که از مهمترین آنها میتوان به تغییر جهت، شاخه گذاری، و یا تغییر قطر خط لوله اشاره کرد. به طور کلی جنس استیل به دلیل خواص ضد رسوب، مقاومت در برابر آب و آتش و همچنین قابلیت تحمل وزن بالا و قابل بازیافت بودن در صنعت جایگاه ویژه ای دارد.
اتصالات استیل در کل به سه دسته تقسیم میشوند:
- اتصالات لب جوش (Butt Weld)
- اتصالات ساکت ولد (Socket Weld)
- اتصالات رزوه ای (THD)
حال به معرفی کاربرهای هر یک از اتصالات میپردازیم:
اتصالات لب جوش (Butt Weld)
در اتصالات لب جوش، انتهای اتصالات برای جوشکاری پخ زده می شود و شکل آن باتوجه به میزان ضخامت آنها متفاوت خواهد بود. استاندارد B16.2SASME نحوه آماده سازی و پخ زنی اتصالات لب جوش را فراهم آورده است.
از مهترین کاربردهای این اتصالات میتوان به جلوگیری دائمی از نشت، پیوستگی ساختار فلزی بین اتصالات و خط لوله که باعث افزایش میزان کشش مقاومتی سیم لوله کشی می گردد و همچنین کاهش درهم ریختگی جریان سیال، کاهش خورندگی و کاهش سایش در اثر فعاایت شیمیایی اشاره کرد.
از جمله این اتصالات میتوان به زانو 45 درجه، زانو 90 درجه (LR)، درپوش (Cap)، زانو 90 درجه (SR)، زانو 180 درجه (SR)
زانو 180 درجه (LR)، سه راهی مساوی (Equal Tee)، تبدیل هم مرکز (Concentric Reducer) ،تبدیل غیر هم مرکز (Eccentric Reducer)، سه راهی تبدیلی (Reducing Tee)، مغزی استیل (Hex Nipple) سرشلنگی استیل (Hose Nipple)، بوشن استیل (Coupling)، چیقی استیل (Street Elbow) اشاره کرد
اتصالات ساکت ولد (Socket Weld)
اتصال ساکت ولد به وسیله روش جوشکاری متصل می شوند و در حالت کلی به دو دسته استنس استیل و کربن استیل تقسیم میشوند.
از این اتصالات در خطوط انتقال فشار قوی و در سیستم های پایپینگ صنایع گوناگون استفاده می شوند که نیاز به اتصالاتی با دقت بیشتر و تحمل فشار بیشتر نیاز دارند از جمله:
- صنایع نفت و گاز
- صنایع پتروشیمی
- صنایع پزشکی
- صنایع نیروگاهی
- سیستم های آتشنشانی
انواع اتصالات ساکت ولد
زانویی، سه راهی، کپ، تبدیل، بوشن کامل، نیم بوشن، بوشن تبدیل، مهره ماسور
مزایا
- با توجه به فضای تو رفتگی در اتصالات ساکت ولد، از ابزار خاص برای هم راستا کردن لوله با اتصالات استفاده نمی شود.
- این اتصالات به گونه ای هستند که جوشکاری آنها کمترین میزان آسیب را به لوله وارد می کند.
معایب
در جوشکاری این نوع اتصالات باید فضای 1.6 میلیمتری بنی اتصال و انتهای لوله درنظر گرفته شود. در این اتصال گپ های انبساطی باعث افزایش خوردگی می شود بنابراین این اتصالات برای فعالیت های رادیواکتیو و خورنده مناسب نیستند.
اتصالات رزوهای(Thread Fittings)
اتصالات رزوه ای نوعی از اتصالات صنعتی استیل هستند که بر خلاف جوش از طریق پیچ اتصال برقرار می کنند. معمولا از اتصالات صنعتی رزوه ای به منظور ایجاد اتصال در لوله های کوچک استفاده می شود.
ماشین آلات مخصوص وجود دارند که بر روی پیچ ها رزوه ایجاد می کنند. البته باید به این نکته توجه داشت که شکل رزوه های ایجاد شده در لوله به نحوی باشد که با اتصالات رزوه ای مطاقبت داشته باشد. یکی از تجهیزات بسیار مهم در اتصالات رزوه ای خمیر لوله کشی و یا Pipe Dope میباشد. در واقع قبل از اینکه اتصال ایجاد شود رزوه ها را با این نوع خمیر میپوشانند.
خمیر به کار رفته در اتصالات رزوه ای دو مزیت و ویژگی دارند.
یکی از مزیت های این خمیر ایجاد سطحی روان بین رزوه و لوله میباشد و مزیت دیگر آن ایجاد آب بندی مناسب بر روی اتصال است.
اگر قصد داشته باشید به اتصالات رزوه ای دسترسی پیدا کنید و در صورت لزوم آنها را باز و تعمیر کنید باید از مهره ماسوره و همچنین فلنج استفاده کنید.